Fitness T-shirts kopen? Dit MOET je weten voor je volgende aankoop!

Beste fitness T-shirts

Onlangs kwam ik de term ‘fashionable sporten’ tegen. Lang verhaal kort, ik wist niet wat het woord inhield. Ik ben bekend met de term ‘fashionable’, wat betekent: naar de laatste mode. Dit woord in combinatie met het woord ‘sporten’ gaf mij de indruk dat het artikel ging over de laatste sportkledingmode. Dit bleek dus niet helemaal zo te zijn…

Beste fitness T-shirts voor dames


Beste fitness T-shirts voor heren


Workout T-shirts: het belang ervan

De betekenis van de term ‘fashionable sporten’ lijkt niet direct op wat je zou denken. Het betekent namelijk: een sport outfit die jouw lichaam goed benadrukt op een manier waardoor jij je zelfverzekerder en beter gaat voelen in jouw sportkleding. Ook gaat het hier een stapje verder dan jezelf alleen beter voelen in je outfit; het draait hier namelijk om jezelf lekker in jouw lichaam te voelen.

Fashionable sportkleding is dus kleding die jouw zelfbeeld verbetert door de mooie delen in jouw fysiek te accentueren en de mindere delen te bedekken. Fashionable sporten werkt voor mannen, zowel als vrouwen.

In de sportschool doen we het namelijk allemaal even flink. De mannen in een sportbroek met een nike fitness shirt tanktop erboven; en de vrouwen in een sportlegging met een gymshark shirt erboven.

Ondanks misschien doet denken, is fashionable sporten van groot belang voor fanatieke sporters. Wanneer jij je namelijk goed in je vel voelt, ben je sneller geneigd om de sportschool te gaan bezoeken.

De psychologie erachter is vrij simpel.

 • Je wilt je lekkerder in je lichaam voelen/een beter fysiek ➡️ schrijft je in voor de sportschool.
 • Gaat een paar keer naar de sportschool ➡️ ziet/voelt resultaat.
 • Na een paar keer sporten ➡️ vermindert het resultaat (dit is de law of diminishing returns).
 • Resultaat dat je voor ogen had is niet zichtbaar ➡️ motivatie daalt.
 • De teleurstelling door het niet behalen van je doel ➡️ stopt met sporten/minder gaat presteren.

Zoals bovenstaand te zien, wordt onze inzet bepaalt door onze motivatie. Gemotiveerd om een doel te behalen? Dan werk je harder waardoor je je doel (beter of eerder) behaalt. Motivatie kan in dit geval ook wel vertaald worden naar het ‘zien verwezenlijken van het einddoel’.

Je krijgt dus motivatie door delen van jouw doel waar zien te worden. Een geaccentueerd lichaam door slimme kleren valt hier dus onder. Dit betekent niet per se kleding die te veel blootgeeft. Voel jij je zekerder in een nike dri fit longsleeve? Dan draag je gewoon lekker een longsleeve. Het zijn de kleine elementen in je sport outfit die het verschil maken.

Niet elk kledingstuk zal jou doen goed voelen. De kwaliteit van de stukken is bij het sporten namelijk erg belangrijk. Je wil namelijk geen sportlegging die doorschijnt tijdens het squatten of een fitness T-shirt die telkens omhoogschuift tijdens het bankdrukken.

De pasvorm van een sportartikel brengt dus gewoon meer comfort met zich mee. Ondanks dat gewone t-shirts hetzelfde doel verrichten: jouw lichaam voorzien van bekleding, is deze niet gemaakt met oog voor degene die actief bewegen. Een workout t-shirt kan dus niet vervangen worden door een gewoon t-shirt.

Een fitness longsleeve ondersteunt jouw lichaam vele malen beter dan jouw lieveling t-shirt van The Sting. Dus, nieuwe fitness t-shirts toevoegen aan jouw garderobe? Lees dan de onderstaande tips om er zeker van te zijn dat jij de juiste fashionable sportkleding in huis haalt.

Veilige sport accessoires

Hier, een lijstje met de belangrijkste dingen om op te letten tijdens de aanschaf van jouw nieuwe workout tshirts.

 1. Kleding kopen die voor het sporten gemaakt is

Kleding gemaakt met stoffen die flexibel, vocht afvoerend, temperatuur specifiek andere sportvriendelijke karakteristieken hebben, maken het mogelijk om een droge en comfortabele sportsessie te realiseren. Het aanschaffen van sportkleding ansich is niet alles, want elk stuk is gemakt van een andere stof.

Zorg dat je krijgt waar je voor betaalt, door jezelf te informeren over de behoeftes van jouw lichaam tijdens het sporten. Zweet jij snel? Heb jij liever flexibele kleding? Of juist dunnere kleding? Niet elke fitness longsleeve is hetzelfde. Let dus goed op de stoffen van het artikel dat jij voor ogen hebt. De nike dri fit longsleeve is een geliefd artikel bij elk type sporter.

 • Kleding uittesten voor de grote show

Voordat je je nieuwe work-out t-shirt draagt, kun je beter eerst een paar oefeningen uitvoeren in de kleding. Zo ben je er zeker van dat de stof comfortabel zit tijdens het sporten en de oefeningen die jij liefhebt. Esthetiek is dus niet alles ;).

Juist omdat je actief bezig bent met het verplaatsen van zware voorwerpen is het belangrijk dat je goed kan bewegen. Dit houdt jou namelijk veilig tijdens het tillen van zware gewichten.

 • Kleding aanpassen aan trainingsschema

Elk sportartikel is gemaakt voor een ander doel. Kies dus workout kleren uit die passen bij jouw activiteiten. Onderlijf trainen? Kies een flexibele broek. Bovenlijf trainen? Dan wil je geen zweetvlekken op je rug, onder je oksels en op je borst. Dan kies je voor een een luchtdoorlatende fitness long sleeve of een fitness  t-shirt met korte mouwen.

 • Efficiënt schoenen en sokken uitkiezen

Het is belangrijk om schoenen uit te kiezen die passen bij de activiteiten die jij uitvoert, en de juiste ondersteuning bieden. Ook sokken zijn belangrijk omdat losse sokken erg afleidend zijn en de voeten gevoelig maken voor scheuren..

 • Investeren in ademende kleding

Hoe ontluchtend het soms ook voelt. TREK. NIET. JE. SHIRT. UIT. IN. DE. SPORTSCHOOL. Hierdoor krijg je namelijk de bacteriën van anderen op jouw lichaam. Yuk. Je t-shirt uitdoen in de sportschool is dus geen aanrader. Zorg hierom dat je ademende kleding hebt, zodat je hier niet verleid door kan worden.

Minder veilige sport accessoires

En dan natuurlijk ook, een lijstje met de belangrijkste dingen niet aan te schaffen als nieuwe workout tshirts.

 1. Katoenen t-shirts gebruiken voor het sporten

Katoenen kleding is ook geen aanrader tijdens het sporten.. Katoen absorbeert vocht waardoor het zwaar en kleverig wordt. Dit zorgt voor huid irritatie. Ook krijg je het hierdoor koud wanneer je klaar bent met sporten.

 • Sieraden dragen

Sieraden zijn voor sommigen van ons onmisbaar. Een horloge, ring of ketting. Sommige van ons kunnen niet zonder. Echter, is het dragen van sieraden tijdens het sporten gevaarlijk en onhygiënisch.

Je riskeert hiermee namelijk de kans dat je blijft hangen. Het zweet dat blijft hangen is erg onhygiënisch; zowel als jouw sieraad dat ergens aan blijft hangen, dit is gevaarlijk en natuurlijk niet gewenst.

 • Meer dan twee keer sportkleren dragen

Het dragen van sport kleren meer dan twee keer is niet aan te raden. Of je het nou ruikt of niet; tijdens een workout zweet je altijd. Het zweet blijft in de kleren hangen tot de volgende wasbeurt. Rondhangend zweet is een broedplaats voor bacteriën. Hiervan krijg je puistjes, mee-eters, ingegroeide haren en andere ongewenste huidaandoeningen.

 • Andere typen kleren dragen

Het dragen van non-sport kleren is naast dat het oncomfortabel is ook erg gevaarlijk. Andere kleding heeft vaak fraaie elementen, zoals franjes, knoopjes, strikjes, meerdere lagen stoffen etc. Deze kunnen beschadigen, maar ook snel vastzitten. In andere woorden: een no-go.

Wederom, heb je ook hier het probleem dat je zweet blijft hangen. En dat willen we niet hè?

Met het bovenstaande lijstje heb je dus alle kennis om goed fashionable te kunnen sporten.

Bekijk meer koopgidsen over trainingsaccessoires

Jonas
34-jarige personal trainer met een passie voor krachttraining en crossfit. Toegewijd om eigen kennis met anderen te delen en hen te helpen hun fitnessdoelen te bereiken!