Helpt magnesium tegen spierkrampen?

Zwarte kat die onder de sneeuw zit

Meer dan 50% van Nederland heeft te maken met spierkrampen. Eens of twee keer per jaar valt nog te overzien, maar wanneer je regelmatig last hebt van spierkrampen kan het je slaap en andere delen van je leven behoorlijk beïnvloeden. Gevarieerd eten, voldoende beweging en drinken minimaliseren de kans op spierkrampen.

Toch blijven veel mensen er last van houden, zeker diegene die veel sporten. Knap lastig, omdat krampen (zeker in je benen) behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. Je hoort vaak dat mensen die sporten een magnesium supplement gebruiken. Maar helpt magnesium wel tegen spierkrampen? Daar ga ik in dit artikel op in.

Wat is magnesium en wat heeft mijn lichaam er eigenlijk aan?

Magnesium is het tweede meest voorkomende element in je lichaamscellen en een belangrijke speler in een groot aantal gebieden van je lichaam, waaronder spier- en zenuwfuncties.

Het helpt bij het vervoeren van zijn mineralen-broertjes calcium en kalium naar je lichaamscellen, wat belangrijk is voor o.a. een gezonde werking van spiercontractie en de overdracht van zenuwprikkels. Je lichaam maakt het niet zelf aan en dus moet je het uit voeding en supplementen halen.

Een hoopje dode zeezout tegen een zwarte achtergrond
Magnesium wordt ook veel in bad gebruikt in de vorm van dode zeezout. Foto: Commons.wikimedia.org

Gezien spierkramp per definitie een reeks (pijnlijke) contracties van een spier is, is het in die zin logisch dat veel experts en professionals magnesium als de hoofdrolspeler in het voorkomen van spierkramp zien.

Het is wetenschappelijk vastgesteld en bewezen dat een tekort aan magnesium kan leiden tot (meer) spierkrampen (bronnen hier).

Kan magnesium helpen tegen spierkrampen?

Magnesium is een populaire jongen onder de natuurlijke middelen en supplementen. Zo gebruiken mensen het voor hoofdpijn, een slechte spijsvertering en tegen menstruatiekrampen. Niet geheel verrassend dat sommige experts zweren bij het gebruik van magnesium bij spierkrampen.

Zichtbare spierkramp in de binnenkant van een hand
Zichtbare spierkramp

Laat ik vooropstellen dat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van een magnesium supplement de kans op spierkrampen verkleint.

Zijn er veel sporters die beweren dat ze minder last van spierkramp hebben bij het gebruik van een magnesium-supplement? Jazeker, meer dan genoeg. Heb ik dat zelf zo ervaren? Dat heb ik. Een magnesium supplement helpt bij mij niet alleen mijn kuitkramp-episodes te minimaliseren maar zorgt er ook voor dat ik minder vermoeid ben en een betere stoelgang heb.

Magnesium in de vorm van een supplement

Wanneer je regelmatig (intensief) sport, is het niet gek om een magnesium supplement te gebruiken. Helaas zijn er veel slechte magnesium supplementen online verkrijgbaar, die goedkoop zijn, maar amper iets doen voor je lichaam. Magnesium supplementen die niet ‘organisch’ zijn, worden soms voor maar enkele procenten opgenomen door je lichaam. Je gooit dan dus vooral geld weg.

Vegan magnesiumcitraatpoeder van het merk Plantforce
Check genoemd artikel hieronder voor informatie over de beste magnesium-supplementen

Er zijn zoveel verschillende soorten en benamingen dat het lastig kan zijn te ontdekken welke soort magnesium supplement je het beste kunt kiezen. Check voor meer informatie en een uiteenzetting van welke soorten magnesium supplementen wel goed werken dit artikel over magnesium poeder.

Is het mogelijk om spierkrampen te voorkomen?

Kort antwoord: nee, niet volledig (het spijt me). Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen (of juist niet kunt doen) om de kans op spierkramp te minimaliseren. Check daarvoor dit artikel over de oorzaak van spierkrampen hier op Krachtkoning.nl.

Magnesium tegen spierkrampen – Conclusie

Wetenschappelijk bewijs dat magnesium helpt tegen spierkrampen is er dus niet tot nauwelijks. In onderzoeken blijkt magnesium een net iets beter effect te hebben dan een placebo. Wel is magnesium ontzettend belangrijk voor je lichaam, en kan een tekort leiden tot vervelende symptomen zoals depressieve gevoelens, extreme vermoeidheid en hoge bloeddruk.

Er zijn veel mensen (en dan met name mensen die met regelmaat sporten) die alsnog op ‘wonderbaarlijke’ wijze merken dat magnesium helpt tegen hun spierkrampen. Een magnesium supplement is verder niet schadelijk (ben wel voorzichtig met medicatiegebruik – en check je bijsluiters) en kun je dus altijd probleemloos testen om te zien of het een positief effect op je lichaam (en de spierkrampen) heeft.

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)