Hoe verlies je buikvet: 7 bewezen tips voor een platte buik

Hoe verlies je buikvet

Op de vraag: hoe verlies je buikvet zijn duizenden antwoorden te vinden online. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat heel veel van deze tips helemaal nergens op gebaseerd zijn. Dit is vooral vervelend voor jou. Je hebt er namelijk al lang genoeg last van gehad en het is juist te prijzen dat je er iets aan wilt doen. Buikvet is niet goed voor je gezondheid en het tast ook je zelfvertrouwen aan. Als jij dan vol goede moed aan allerlei dingen begint om dit vet kwijt te raken en het blijkt je helemaal niet verder te helpen dan raak je alleen maar ontmoedigd. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want het gaat wel om je goede gezondheid. Maak je geen zorgen, want  wij hebben 7 bewezen tips voor een platte buik voor je gevonden!

1. Voldoende vezels eten

2. Eiwitten als belangrijkste voedingsstof

3. Kies voor krachttraining

4. Natuurlijke en onbewerkte voeding

5. Omega-3 olie in supplementen

6. Einde aan vruchtensappen en frisdranken

7. Meer slaap, minder stress

Ben je benieuwd naar deze 7 tips om je buikvet te verliezen? Lees direct verder in dit artikel om te weten hoe je ze toepast en hoe ze je helpen om vet te verliezen!

Overgewicht is een groot probleem in de wereld aan het worden. Ook in Nederland neemt het aantal mensen met een ongezond gewicht toe. Dat is ook niet zo gek want er zijn veel verleidingen die helemaal niet goed zijn voor de gezondheid. Denk aan slechte voeding, maar ook aan vermaak dat ten koste gaat van lichaamsbeweging. Dit maakt het wel heel lastig om op gewicht te blijven. Op enig moment zal je merken dat je verbranding gewoon niet meer werkt zoals in je jonge jaren.

Ook ik heb een periode gehad waarin geen broek meer paste en ik toch wel een behoorlijke zwemband rond de middel had hangen. Ik ben er daarna mee aan de slag gegaan. Vooral de tip van krachttraining bleek veel verschil te maken ten opzichte van het vele fietsen wat ik eerst deed. De hoeveelheid spiermassa die je hebt, heeft gewoon een groot effect op je lichaam. Daarover leer je verderop nog veel meer!

Hoe verlies je buikvet: 7 bewezen tips voor een platte buik!

Voldoende vezels eten

Hoewel lichaamsbeweging belangrijk is, begint een gezond lichaam allemaal bij de manier waarop je met voeding omgaat. Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je eruit ziet. Specifiek gaat het dan om het eten van voldoende vezels. Daarmee verlies je buikvet. Dat komt doordat vezels je een voller gevoel geven en je daardoor bijna als vanzelf al minder gaat eten. Waardoor je dus ook niet in overvloed kan zitten. Bijkomend voordeel is dat je darmen beter gaan werken door vezels. Daardoor kan je voldoende binnenkrijgen, maar minder eten.

Eiwitten als belangrijkste voedingsstof

Niet alleen vezels zijn belangrijk in je voedingspatroon. Ook is het belangrijk dat je je meer op eiwitten gaan richten. Ook eiwitten geven je een vol gevoel. Ze worden veel langzamer afgebroken in je maag- en darmstelsel. Daardoor heb je minder vaak honger en ga je dus minder eten. Wat je helpt om in betere vorm te komen. Ook eiwitten hebben een verborgen extra kracht. Ze zijn namelijk ook belangrijk voor de groei en het onderhoud van je spiermassa. Dit is ook van belang met het oog op het volgende punt.

Kies voor krachttraining

Naast de juiste voeding is ook voldoende lichaamsbeweging een belangrijke factor. De balans tussen calorieën in en calorieën uit is namelijk wat bepaalt of je aankomt of afvalt. Als je buikvet wilt verbranden, zal je dus moeten sporten. Veel mensen denken dat duursporten dan gelijkstaat aan meer verbranden. Dat is echter niet het geval. Het aanspreken van de spieren is belangrijk voor de verbranding. Daarom is het slim om voor krachttraining te kiezen. De hormoonbalans in je lichaam verandert hierdoor en dit geeft je blijvend voordeel met het oog op vetverlies. Je verbrandt dan niet alleen tijdens het sporten zelf, maar ook daarna in rust.

Natuurlijke en onbewerkte voeding

Eerder hadden we het al over de belangrijke rol die voeding speelt in hoe je buikvet verliest. Dan is het dus ook belangrijk om de juiste dingen te eten. De bewerkte voeding die we tegenwoordig overal kunnen kopen is wel gemakkelijk. Aan de andere kant is het wel ook zo dat doordat het bewerkt is de belangrijke vitaminen en voedingsstoffen verdwijnen. Wat dus overblijft is een hap lege calorieën waar je niets aan hebt. Dit leidt er dan dus ook weer toe dat dit wordt opgeslagen als vet, bijvoorbeeld bij je buik. Eet je onbewerkte, natuurlijke voeding, dan krijg je de juiste stoffen binnen die goed verwerkt worden.

Omega-3 olie in supplementen

Niet alles is te regelen met gezonde en onbewerkte voeding. Sommige middelen moet je met behulp van supplementen in voldoende mate binnen zien te krijgen. Als het gaat om de gezondheid van je lichaam, dan is de verhouding tussen de vetzuren Omega-3 en Omega-6 heel belangrijk. Juist aan die eerste kan het nog weleens ontbreken in ons lichaam. Dan is het belangrijk om de juiste voeding te eten, zoals voldoende vette vis. Daarnaast is het echter vooral ook belangrijk dat je de nodige supplementen tot je neemt om te zorgen dat je er voldoende van binnen krijgt. Zorg je voor een goede balans, dan merk je dat aan je buik.

Einde aan vruchtensappen en frisdranken

Je let inmiddels dankzij de bewezen tips om buikvet te verliezen goed op je voeding. Hoe komt het dan dat het toch niet wil vlotten met dat vetverlies? Dat heeft te maken met de verborgen dikmakers waar we in de huidige maatschappij veel last van hebben. Suikers spelen namelijk een grote rol in de opslag van lichaamsvet. En die krijgen we in grote mate binnen doordat we veel te veel vruchtensappen en frisdranken tot ons nemen. Wanneer je die inruilt voor water, misschien op smaak gebracht met wat komkommer, gember en munt, dan zal je zien dat je ineens met sprongen vooruit gaat als het gaat om vetverlies.

Meer slaap, minder stress

De slaap die je krijgt is de motor achter het succes. Slaap is namelijk nodig om lichaam en geest te herstellen. Het opruimen van de afvalstoffen en dergelijke gebeurt in grote mate wanneer je in rust bent. Het probleem met de huidige 24-uursmaatschappij is echter dat we veel te weinig aan rust toekomen. Sterker nog, het kan ons juist veel stress opleveren omdat je voortdurend met verwachtingen en deadlines te maken hebt. De hormonen die vrijkomen bij te weinig slaap en te veel stress zorgen juist dat jouw lichaam vet gaat vasthouden. Waardoor je dus je buikvet niet kwijt raakt. Op tijd naar bed en actief ontspanning zoeken helpt je daar dan bij.

Verkeerd omgaan met lichaamsbeweging

Het is belangrijk om de bewezen tips hoe je buikvet verliest te volgen. Het is echter minstens zo belangrijk om ook op te letten dat je niet de bekende fouten maakt. Dit is vooral het geval als het om beweging gaat. Veel mensen denken nog altijd dat eindeloos cardiotraining doen de oplossing voor alle problemen is. Uren doorbrengen op de hometrainer of loopband lijkt aantrekkelijk, maar het brengt je maar zo ver. Op enig moment kan je namelijk geen progressie meer boeken. In dat geval zal je lichaam alleen maar meer stress ervaren. Wat dus averechts werkt omdat het stresshormoon, zoals besproken in de tips, dan vrijkomt. Je verbrandt dus alleen tijdens de training de nodige calorieën, maar daarna heb je verder geen voordeel van de trainingen die je doet.

Vet eten is anders dan buikvet

Een belangrijke fout die veel mensen maken als het gaat om het verliezen van buikvet, is dat ze denken dat dit voortkomt uit vet eten. Het vet dat je eet heeft echter niets te maken met buikvet dat je opslaat. Het is namelijk juist ook zo dat er allerlei gezonde vetten zijn waar je voordeel van kan hebben. Denk dan onder andere aan vette vis, of vet uit avocado’s of noten. Die gezonde vetten kunnen juist een belangrijke rol spelen in het bereiken van een gezond gewicht. Dat komt bijvoorbeeld doordat je er langer een verzadigd gevoel door hebt. Ook activeren ze veel minder insuline dan veel andere stoffen. Vet eten vermijden hoeft dus helemaal niet de oplossing te zijn als je buikvet kwijt wilt. Deze mythe is zeer belangrijk om te ontkrachten.

Het gebruik van weight loss producten

Er is een hele industrie die gericht is op allerlei snelle oplossingen voor het verliezen van buikvet. Er worden je allerlei wonderen beloofd wanneer je pillen of poeders neemt. Vooral de pillen die zogezegd zorgen dat je afvalt zijn wat dat betreft een groot probleem. De beloftes die de fabrikanten je doen zijn namelijk helemaal niet wetenschappelijk te onderbouwen. Het is juist belangrijk dat je zorgt dat je op een gezonde manier in het leven komt te staan en dit ook op de lange termijn vol weet te houden. De snelle oplossing is dus niet alleen wetenschappelijk niet mogelijk, het is ook nog eens zo dat je er eigenlijk helemaal niet zoveel aan hebt als je deze zou toepassen. Laat de weight loss pillen en poeders dus maar lekker staan.

Veelgestelde vragen: Hoe verlies je buikvet? 

Hoe neemt buikvet minder snel toe?

Buikvet minder snel laten toenemen kan je vooral bereiken door goede voeding te kiezen. Niet te veel koolhydraten nemen en juist vooral eiwitten en vetten tot je nemen, maakt al het verschil. Door de juiste dingen te eten, kan je zorgen dat je niet te dik wordt.

Welk dieet helpt tegen buikbet?

Een dieet beginnen tegen buikvet is meestal geen goed idee. Het is beter om je te richten op een gezond voedingspatroon. Het is vaak zo dat diëten op de korte termijn voor een schok in het lichaam zorgen. Het is alleen heel lastig om ze vol te houden, waardoor je op termijn slechter af bent.

Waarom groene groente tegen buikvet eten?

Groene groenten tegen buikvet eten is een goed idee. De groenten zoals broccoli en spruiten bevatten de stoffen die de lichaamseigen stoffen die zorgen voor vetopslag tegengaan. Bovendien zijn ze vaak wat rijker aan vezels. Daardoor werken je darmen beter en raak je meer kwijt.

Kan ik een crashdieet volgen?

Een crashdieet volgen om je buikvet kwijt te raken is geen goed idee. Het kan je soms wel helpen als je bijvoorbeeld vlak voor een feestje zit en je net in je mooiste pak of jurk wil passen. Alleen is een crashdieet net als elk dieet slechts een tijdelijke oplossing. Het gaat juist om je levensstijl veranderen.

Hoeveel buikspieroefeningen moet ik doen?

Buikspieroefeningen doen om buikvet te verliezen heeft geen nut. Plaatselijk vet verliezen is namelijk een mythe. Vetverlies gaat volgens de LIFO-methode, last in, first out. Je verliest dus op allerlei plekken vet wanneer je gaat verbranden. Buikspieroefeningen helpen dus niet voor buikvet.

Conclusie

Hoe verlies je buikvet? Dankzij de 7 tips die wij hebben geboden wordt het een stuk beter mogelijk om van je buikje af te komen. Wanneer je kijkt naar de sleutel tot vetverlies, dan kom je vooral bij de juiste voeding uit. Wanneer je bijvoorbeeld meet vezels en eiwitten eet, dan voel je je meer verzadigd. Waardoor je minder gaat eten. Daarnaast gaat je stelsel van maag en darmen beter werken. Waardoor je dus ook beter gaat verwerken. Wat weer betekent dat je minder vet opslaat. Als het om voeding gaat, dan gaat het ook om wat je drinkt. Door vruchtensap en frisdrank in te ruilen voor water, kan je ook een groot verschil maken. Daarnaast kan het je natuurlijk ook helpen om met lichaamsbeweging aan de slag te gaan. Pas wel op met cardio en richt je veel meer op krachttraining. Zo komen de juiste hormonen vrij. Ook zorg je dat je lichaam een grotere verbrandingsmotor krijgt als je meer spiermassa hebt. Daarnaast maak je minder stresshormoon aan. Volg al deze do’s en don’ts die wetenschappelijk bewezen zijn en je kan er zeker van zijn dat ook jij van je buikvet af kan komen!

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)