Oorzaken kramp in je benen? [7 Meest voorkomende]

Sporter die op een trap zit en met gestrekt been de bovenkant van zijn schoen vastpakt

Of het nou om de oorzaken van ‘gewone’ spierkramp of specifiek kramp in je benen gaat, beide soorten zijn een pain in je ass been. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen of juist niet kunt doen om beenkramp zoveel mogelijk te voorkomen.

In dit artikel licht ik voor je toe wat de 7 meest voorkomende oorzaken van kramp in je benen zijn, wat je kunt doen om spierkramp in je benen (meteen) te verlichten en wat je kunt doen om kramp in je benen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat zijn spierkrampen in je benen precies?

Wat er bij spierkramp gebeurd is dat de spier(groep) zich oncontroleerbaar samentrekt. Het zijn spanningen van een enkele spier of een complete groep. De verharding van de spier zorgt meestal voor een stekende pijn. De exacte wetenschappelijke oorzaak is nog altijd niet achterhaald.

De 7 Meest voorkomende oorzaken van spierkramp in benen

Naar de exacte oorzaak van spierkrampen wordt om die reden nog altijd veel onderzoek gedaan. Wel zijn er inmiddels een aantal veelgehoorde oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat spierkramp in je benen ontstaat. Dit zijn de 7 meest voorkomende op een rijtje.

1 – Teveel sporten

Wanneer je ontzettend veel sport kunnen de spieren in je benen (maar ook in de rest van je lichaam) overbelast raken. Vaak heeft dit te maken met de opbouw van afvalstoffen in de spieren.

2 – Uitdroging

Net zoals de rest van je lichaam hebben ook je spieren vocht nodig. Dan bedoel ik niet 8 bakken koffie op kantoor, maar (gewoon) water. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt, raakt je mineralen (elektrolyten) balans verstoord. Om goed te kunnen functioneren hebben je spieren deze mineralen hard nodig.

3 – Orgaanproblemen

Lichamelijke problemen zoals nier- en schildklierziekten kunnen ervoor zorgen dat je vaker te maken krijgt met spierkampen in je benen (en de rest van je lichaam). Dit soort gezondheidsproblemen gaan vaak gepaard met hevigere symptomen.

4 – Een tekort aan elektrolyten

Je spieren hebben voldoende elektrolyten nodig om goed te kunnen functioneren. De ‘fancy’ term elektrolyten is een verzamelnaam voor allerlei soorten mineralen zoals (verrassend) magnesium, natrium, kalium en calcium.

Het lichaam zet deze mineralen in om je spieren op een goede manier samen te kunnen laten trekken en ontspannen. Een gebrek aan een of meerdere van deze mineralen kan ervoor zorgen dat je vaker spierkramp (in je benen) krijgt.

Een elektrolyten-tekort kan ontstaan door een eentonig dieet, warm weer (veel zweten), diarree en bijwerkingen van medicatie.

Een veelvoorkomend misverstand is dat een tekort niet kan ontstaan wanneer je veel water drinkt. Dat kan het juist wel, omdat je met water de elektrolyten uit je lichaam spoelt. Eenvoudige oplossing hiervoor is het toevoegen van vers citroensap aan je glas of sportfles water.

5 – Slechtere bloedcirculatie

Een slechte doorbloeding in je benen kan voor spierkrampen zorgen, omdat er minder zuurstof naar je spieren toe gaat. Symptomen van een slechte doorbloeding zijn pijn, krampen, zwellingen, rusteloze benen, vermoeidheid en benen die (erg) snel ‘slapen’.

6 – Zwangerschap

Zwangerschap kan voor spierkrampen in die zwangere benen zorgen. Zeker in de tweede helft van de zwangerschap komt dit vaak voor. Wat de exacte wetenschappelijke oorzaak hier van is, is zoals bij spierkramp in het algemeen, nog niet echt bekend.

Waarschijnlijk heeft het te maken met het ‘samengedrukt’ worden van de bloedvaten in je benen door het gewicht van de baby. Ook het opzwellen van de benen en overvloed aan hormonen helpt hierin niet echt mee.

7 – Medicatiegebruik

Van bepaalde soorten medicatie is bekend dat ze beenkrampen kunnen helpen veroorzaken. Denk daarbij vooral aan medicatie die gebruikt wordt om je cholesterol niveau te verlagen, antihypertensiva en laxeermiddelen.

Wat helpt bij kramp in je benen? Wat kun je doen?

Ik val hier meteen met het been in huis; beenkrampen voorkomen kun je vergeten – dat is niet mogelijk. Wellicht zijn de kramp-goden gek op je en heb je slechts een enkele keer te maken met het beenkrampmonster, met een beetje meer pech heb je er vaker last van. Er zijn wel dingen die je kunt doen en/of nemen waardoor je de kans op het ontstaan van beenkramp zo klein mogelijk maakt. Komtie:

Direct verlichten van spierkramp

Heb je kramp in je benen? Knijp dan niet je dekbedovertrek stuk maar duw je voeten omhoog en omlaag of ga zo snel mogelijk op je benen staan. Zo trekt de kramp het snelste weg.

Magnesium (supplement) tegen beenkramp

Steeds meer mensen geven aan een verband te zien en merken tussen het gebruik van magnesium en het (vaker) wegblijven van spierkramp in de benen.

Er zijn mensen die baat hebben bij het gebruik van zeezout in bad of het dagelijks nemen van een magnesium supplement. Je kunt meer lezen over de effecten van magnesium op spierkramp in dit artikel.

Stretchen die benen

Het stretchen van je benen (en hele lichaam, als je toch bezig bent) heeft als groot voordeel dat je spieren soepel blijven. Ook verbeter je de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen. Dit alles doe je bij voorkeur niet op de grond waar je kat net een haarbal als cadeau voor je heeft achtergelaten, maar op een (goedkoop doch comfortabel) fitnessmat.

Je hoeft je middag niet kwijt te zijn aan stretchen. Een paar keer per week 5 tot 15 minuten stretchen doet wonderen. Geen idee waar te starten? Doe dat met onderstaande video.

Kan beenkramp gevaarlijk zijn?

Kramp in je benen is bijna altijd onschuldig. In sommige gevallen kan het een teken zijn van een onderliggende ziekte zoals diabetes, aderziekte, orgaanziekte of een neurologische aandoening.

Merk je dat je steeds vaker last hebt van (pijnlijke) kramp in je benen? Twijfel dan niet en neem voor de zekerheid contact op met je huisarts. Better safe than sorry.

De oorzaken van kramp in je benen: Samenvatting

De exacte (medische) oorzaak van kramp in je benen? No one knows (yet). Wetenschappers zijn het er nog niet over eens. Je kunt de kans op spierkramp in je benen minimaliseren door gevarieerd te eten, te drinken en bewegen. Stretchen en foamrollen zijn ook erg effectief.

Enkele tientallen gele capsules op een aanrechtblad
Niet bewezen, toch effectief tegen spierkramp: een magnesium supplement.. Foto: Pexels.com

Alhoewel het nog niet wetenschappelijk onderschreven nog bewezen is, hebben veel mensen die (regelmatig) last hebben van beenkramp baat bij het nemen van een magnesium supplement. Helaas worden er tegenwoordig veel goedkope magnesium supplementen verkocht die weinig tot niets voor je lichaam doen, doordat de opname ervan beroerd te noemen is. Welk type magnesium supplement wel goed door je lichaam kan worden opgenomen, lees je in dit artikel.

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)