Spierpijn is een natuurlijk fenomeen. Je kan het bijvoorbeeld krijgen nadat je hebt verbouwd of verhuisd of iets te fanatiek in het huishouden bent geweest. Jij kent het echter vooral als het na-effect van je trainingen. Wanneer je flink met squats of bench presses aan de slag bent gegaan zal je zeker één tot twee dagen daarna nog last hebben. Wat te doen tegen spierpijn? Want hoewel het erbij hoort, kan het ook wel hinderlijk zijn in je dagelijks leven. Daarom is het fijn om wat praktische tips en adviezen te krijgen voor een sneller herstel. Geen zorgen, want daar gaan wij je bij helpen. In dit artikel lees je precies wat je moet doen!
Sommige van deze tips ken je misschien al wanneer je fanatiek als sporter bezig bent. Dat neemt niet weg dat het goed is om ze toch nog eens door te nemen. Lees daarom dit artikel!
Spierpijn kan in allerlei vormen voorkomen. We richten ons in dit artikel wel vooral op de spierpijn die je ervaart de dag, of dagen na je workouts. Het is belangrijk dat je juist aan die spierpijn iets kan doen. Hoewel je het sporten leuk vindt, kan deze vorm van spierpijn je immers behoorlijk hinderen in het dagelijks leven. Als je dat wat kan verminderen, dan is dat alleen maar winst.
Ik ben zelf ook een fanatieke krachtsporter, zoals je wel mag verwachten. Natuurlijk ben ik serieus in mijn eiwitinname. Dat je echter door op een slimme manier te trainen ook veel kan bereiken is voor mij wel een eyeopener geweest toen ik eenmaal wat ouder werd. Ik kan nu nog altijd goed trainen zonder met te veel pijn in de dagen erna geconfronteerd te worden.
Wat te doen tegen spierpijn? praktische tips en adviezen voor sneller herstel
Opwarmen en afkoelen
Een belangrijke reden waarom je spieren een flinke tik krijgen is dat ze eigenlijk helemaal niet voorbereid zijn op de inspanning die je gaat doen. Je begint bijvoorbeeld veel te koud aan je oefening. Een goede warming up maakt je spieren soepeler, wat minder pijn met zich mee zal brengen. Dit is ook om je te beschermen tegen blessures. De cooling down helpt je juist om je lichaam weer te laten terugschakelen naar de ruststand.
Voldoende eiwitten in je maaltijden
Voor de doorgewinterde krachtsporter is dit natuurlijk oud nieuws. Als er één stof is die essentieel is voor je spieren, dan is het wel eiwit. Zowel voor opbouw als voor behoud is dit essentieel. Daar komt dus ook nog eens bij dat het helpt bij je spierherstel, wat dus die spieropbouw aanjaagt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je daardoor dus ook veel minder last van spierpijn hoeft te hebben. Eiwit toevoegen door shakes en repen kan altijd een goed idee zijn.
Bewegen en rusten in balans
Bewegen is belangrijk om je spieren soepel te maken. Daardoor kan je de kans op spierpijn kleiner maken. Aan de andere kant is het juist zo dat je spieren moeten herstellen na een inspanning. Dat betekent dus ook dat je na inspanningen wel rust moet nemen. Over het algemeen is een spiergroep 48 tot 72 uur met rust laten na een training een goed idee. Dit is ook de reden waarom de meeste mensen in een split trainen.
Een massage nemen
Je kan jezelf ook laten verzorgen om het probleem wat weg te nemen. Je laten masseren is altijd een goede optie. Masseren helpt je om de doorbloeding te stimuleren. Daardoor kunnen de afvalstoffen eerder afvloeien. Waardoor je dus ook sneller weer pijnvrij kan rondlopen. Een massage kan je in sommige gevallen zelf doen. Het kan echter ook een goed idee zijn om dit door een professional te laten doen. Dit is ook nog eens lekker ontspannend.
Lekker warm douchen
Enigszins te vergelijken met het hiervoor genoemde punt is het nemen van een warme douche of een warm bad. Ook door de spieren lekker warm te maken kan de doorbloeding wat verbeteren. Wanneer je hierover nadenkt, dan worden je spieren ook lekker warm van een massage, dus er zitten wel veel raakvlakken. Wanneer je dus even lekker warm gaat douchen, dan kan dat al snel ervoor zorgen dat je minder pijn in de spieren voelt.
Veelgestelde vragen: wat te doen tegen spierpijn?
Hoe lang duurt spierpijn?
Hoe lang spierpijn duurt zal altijd verschillen. Dit verschilt per mens, per spiergroep, per training en zelfs per keer dat je traint. Het zal in ieder geval zo zijn dat je na één tot drie dagen geen last meer van de spier zal hebben, wat dus neerkomt op maximaal 72 uur.
Welke middeltjes helpen tegen spierpijn?
Naast zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt kan een goede maaltijd na je workout sowieso een goed idee zijn. Daarnaast lijkt ook het drinken van voldoende water tijdens en na je training van waarde te zijn. Hier wordt ook veel onderzoek naar gedaan.
Moet je pijnstillers nemen tegen spierpijn?
Pijnstillers tegen spierpijn nemen is niet een heel goed idee. Als de pijn heel hevig is, kan het helpen. Neem ze echter nooit rondom je trainingen. Het gevaar is namelijk dat je jezelf blesseert en dit dan niet goed voelt door de werking van de pijnstiller. Met alle gevolgen van dien.
Conclusie
Wat te doen tegen spierpijn? Wanneer je te maken hebt met spierpijn, dan zijn vooral zaken zoals een massage of een warme douche nemen slim. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn wat sneller afneemt en je weer wat beter in je vel komt te zitten. Wanneer je echter handig wilt zijn, dan neem je ook preventieve maatregelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je rondom je workouts warming-up en cooling-down serieus gaat nemen. Veel stretchen wil daarbij helpen. Ook let je op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt voor je spierherstel. Zorg daarnaast dat je spieren lekker soepel blijven door beweging, maar geef ze ook rust zodat je ze niet overbelast. Zo kan je de spierpijn die je ervaart minimaliseren!