CrossFit handschoenen kopen? Dit zijn de beste CrossFit handschoenen van 2024

Twee handen met CrossFit handschoenen die aan een optrekstang hangen

Ben je op zoek naar de beste CrossFit handschoenen? Wanneer je een CrossFit enthousiasteling bent weet je namelijk als geen ander dat CrossFit een van de meest uitdagende en dynamische sporten is.

Het kiezen van de juiste uitrusting voor je WOD is een groot onderdeel van het steeds verleggen van je grenzen. Als aanvulling op het dragen van goede knee sleeves voor de zware lifts en het trouw meenemen van je favoriete CrossFit springtouw, is het verstandig om ook niet je handen te vergeten.

De beste CrossFit handschoenen zorgen voor extra grip, comfort en bescherming voor zowel je handen als je polsen. Ze zijn effectief en kunnen ervoor zorgen dat je jouw CrossFit training naar het volgende level brengt, waardoor je net die ene nieuwe PR kunt zetten op bijvoorbeeld je squat of snatch.

Wanneer je op zoek bent naar de beste CrossFit handschoenen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Om te voorkomen dat je heel het internet af moet struinen om verschillende CrossFit handschoenen te vergelijken, heb ik dat voor je gedaan.

We starten in dit artikel met de (naar mijn bescheiden mening) op dit moment 4 beste beschikbare CrossFit handschoenen. Ook lees je welke onderdelen van de handschoenen belangrijk zijn om rekening mee te houden, en op welke manieren CrossFit handschoenen voor jou een verschil kunnen maken in je training.

Dit zijn de 10 beste CrossFit handschoenen van 2024:


Top 5 Beste CrossFit Handschoenen uitgelicht

Reeva Sport Handschoenen

Deze CrossFit sporthandschoenen 1.0 van het kwaliteitsmerk Reeva zijn dé sporthandschoenen van dit moment wat ook wel blijkt uit de vele positieve reviews die online te vinden zijn.

De handschoenen zijn van hoge kwaliteit en voorzien van een elastische wrist wrap die voor een goede ondersteuning van je polsen zorgt. Doordat de handschoenen een open design hebben kunnen je handen luchten en heb je geen last van zweethanden. Een ander voordeel van dit open design is dat er minder snel geurtjes in trekken.

De binnenkant is voorzien van een grippad (voor extra grip) met een siliconen inhoud. De siliconen zorgen ervoor dat de handschoenen zich vormen naar het materiaal dat je vast hebt en dienen tegelijkertijd als padding. Hierdoor wordt de druk verdeeld en je handen en polsen beschermd.

Hoogwaardige kwaliteit van het bekende merk Reeva
Veel grip en bescherming dankzij de siliconen grippad
Perfecte combinatie van handschoen en grippad
Geen blaren of wonden meer na je WOD
Geen zweterige handen of geurtjes door open design (en wasmachine-proof)
Niet de voordeligste keuze

Bestel de Reeva Sport Handschoenen 1.0 bij deze vertrouwde webshops:


RX Smart Gear Alex Smith Grips

Alec Smith Is een bekende Amerikaanse gymnast en CrossFitter en heeft aan het roer gestaan bij de ontwikkeling van deze RX Smart Gear CrossFit grips.

Doordat deze grips geen vingerlussen of vingergaten heeft, kun je direct schakelen tussen gymnastiekoefeningen en gewichtheffen. Op de pols is een ‘RX Grip Keeper‘ bevestigd die ervoor zorgt dat de grips niet gaan klapperen bij het uitvoeren van double unders of een handstand.

Het grootste gedeelte van de grips bestaat uit leer. In de polsbevestiging is een neopreen band aanwezig (die je kunt verwijderen) welke extra comfort geeft bij het tillen van zware gewichten.

Grips zonder vingergaten of lussen voor snel schakelen tussen gymnastiek en gewichtheffen
Bestaat voornamelijk uit leer voor soepelheid en een lange levensduur
Ontworpen door een bekende topsporter in de CrossFit wereld
De grips zijn aan de prijzige kant

Bestel de RX Smart Gear Alec Smith Grips bij deze vertrouwde webshops:


Reeva Carbon Grips CrossFit handschoenen

De Carbon Grips van het Reeva bestaan uit meerdere lagen ultra bestendig materiaal. De carbon-leren buitenkant zorgt voor een erg stevige houvast aan de bar, terwijl de klittenband sluiting sterk genoeg is om aan te hangen. Groot pluspunt van deze CrossFit grips is dat ze zonder vingergaten te gebruiken zijn.

De grips kunnen daardoor om de bar heen gelagen worden, waardoor je ze kunt gebruiken als een alternatief voor lifting straps. Hiermee kun je jezelf (voornamelijk bij pull oefeningen) volledig focussen op de spiergroep die je aan het trainen bent, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om gripverlies. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te wisselen tussen handschoenen en lifting straps.

Sterke klittenband sluiting waar je aan kunt gaan hangen
Grips zijn zonder de vingergaten te gebruiken als straps om de bar heen
Combinatie van meerdere lagen carbon en leer zorgt voor zeer sterke grip
Hoogwaardige grips kwaliteit van het merk Reeva
Niet voorzien van padding voor comfort en ondersteuning

Bestel de Reeva Carbon Grips CrossFit handschoenen bij deze vertrouwde webshops:


Tunturi Pro Gel handschoenen

Wanneer je het liefst niet te veel uit wil geven, zijn de Tunturi Pro Gel handschoenen een meer dan prima keuze.

De anti-slip handschoenen zijn aan de binnenzijde voorzien van gelkussens voor de handpalmen. Deze kussens zorgen voor meer comfort en vormen zich naar het materiaal dat je vast hebt.

De handschoenen zijn op de klittenband sluiting na gemaakt van leer waardoor ze duurzaam en stevig zijn. Omdat ze van leer zijn gemaakt kun je ze niet wassen in je wasmachine.

Kanttekeningen zijn dat de afwerking rondom de naden volgens gebruikers niet altijd goed is, en dat het geen open handschoenen zijn. Er kunnen hierdoor wat sneller geurtjes ontstaan.

De Tunturi Pro Gel handschoenen zijn voor zowel CrossFitters met een budget als beginners een goede keuze voor meer grip en bescherming van je handen.

Gelkussens aan de binnenzijde voor comfort en ondersteuning
Voorzien van anti-slip laag voor extra grip
Gemaakt van leer voor soepelheid en een lange levensduur
Afwerking rondom de naden is niet altijd goed (verschilt per exemplaar)
Geen open design waardoor handschoenen sneller kunnen gaan stinken

Bestel de Tunturi Pro Gel handschoenen bij deze vertrouwde webshops:


ZEUZ® Sport & Fitness Handschoenen Dames & Heren


Waarom zou je CrossFit handschoenen gebruiken?

Wanneer je nog geen CrossFit handschoenen hebt gebruikt kan ik me voorstellen dat je niet precies weet wat de voordelen nu eigenlijk zijn. Je trainingen kom je immers toch ook prima door zonder handschoenen?

CrossFit Handschoenen zijn dan ook geen must-have. Echter, ze kunnen ervoor zorgen dat je je volledig kunt focussen op de uitvoering van de oefening, in plaats van eventuele problemen met grip of pijn. Dat is veel waard.

Hoe gerichter jij bezig bent met concentreren op de spiergroep die je op dat moment traint, hoe effectiever je workouts. In die zien dragen CrossFit handschoenen dus bij aan meer kracht en spierontwikkeling.

De voordelen van CrossFit handschoenen gebruiken

CrossFit Handschoenen kunnen dus zorgen voor nieuwe persoonlijke records, doordat je over meer ondersteuning en grip beschikt tijdens je training. De grootste voordelen licht ik hieronder voor je toe.

CrossFit Handschoenen nemen druk weg

Het trekken, duwen en zwaaien van gewichten zorgt voor stress op bepaalde plekken in je handen en polsen. Een goed paar CrossFit handschoenen beschikt over padding en zijn zo ontworpen dat de druk verdeeld wordt over het hele oppervlak van je handen. Heb je met regelmaat last van de druk van gewichten, dan kan dit een goede reden zijn om handschoenen eens te proberen.

Voorkomen van blaren, eelt en ongevoeligheid

Bepaalde materialen bij voornamelijk barbells (stangen) kunnen je huid beschadigen. Ze kunnen de huid op sommige plekken samenknijpen door wrijving. Wanneer je dat knijpen en wrijven combineert met zweet, kan het trainen zonder handschoenen leiden tot blaren, eeltvorming en droge handen. Dit zie je sneller bij CrossFitters dan bij krachttraining of gewichtheffen gebeuren.

Vijf handen van CrossFitters met eelt en wondjes

Naast dat het dragen van handschoenen dus overtollige druk wegneemt, zijn CrossFit handschoenen speciaal ontworpen om je handen koel en droog te houden. Het dragen van handschoenen kan er voor zorgen dat je handen vrij blijven van blaren, pijn en eelt.

Ondersteuning van je polsen

Bij CrossFit ontkom je niet aan het verzetten van zware gewichten. Hierbij kunnen je polsen het zwaar te verduren krijgen. Alles van push-ups tot bankdrukken plaatst je polsen in een positie die je in het dagelijks leven niet gewend bent – zeker niet met enkele tientallen tot honderden kilo’s weerstand.

Wanneer je CrossFit handschoenen draagt ondersteun je jouw polsen waardoor jouw gewrichten kunnen wennen aan deze nieuwe vormen van belasting. Zie handschoenen in dit geval als een extra laag ligamenten en pezen. Deze zorgen ervoor dat alles netjes op zijn plaats blijft, zodat je zo veilig en geconcentreerd mogelijk kunt trainen.

Versterken grip

Het kan gebeuren dat je bij push oefeningen zoals bankdrukken of de overhead press (nog) niet volledig vertrouwen in je grip hebt. Eventuele zweterige handjes helpen daar niet bij. CrossFit Handschoenen zorgen ervoor dat je handen koel en droog blijven. Je hebt hierdoor meer grip en ondersteuning voor de polsen, zodat je je kunt richten op een correcte uitvoering van de oefening (en je geen zorgen hoeft te maken over het uit je handen glijden van de bar).

Hand van een man die met een stevige greep touw vasthoudt

De binnenkant en onderkant van de beste CrossFit handschoenen zijn voorzien van materiaal die voor extra grip zorgen. Dat is handig, omdat een bar vrijwel altijd op de palm van je hand rust (en niet tegen je vingers).

Voorkomen van infecties

Een sportschool of CrossFit gym/box zijn drukke plaatsen. Het aanwezige materiaal wordt dag in en dag uit gebruikt door mensen die (net zoals jou) zweten. Helaas is niet iedereen even geoefend in het schoonmaken (en daarmee desinfecteren) van materiaal dat ze hebben gebruikt.

Wanneer je wondjes hebt, voegen CrossFit handschoenen een extra beschermingslaag tegen bacteriën toe.

De nadelen van CrossFit handschoenen gebruiken

Zoals bij vrijwel ieder stukje uitrusting in de fitness en CrossFit wereld, schuilen er ook ‘nadelen’ aan het gebruik van CrossFit handschoenen. Ik beschouw ze persoonlijk niet als grote nadelen, echter wil ik ze wel met je delen. Maak voor jezelf de afweging hoe belangrijk deze nadelen voor jou zijn.

Slechtere grip

Juist door CrossFit handschoenen te dragen kan het ook voorkomen dat je grip er onder lijd. Hoe dikker de stang, hoe moeilijker het is er om een goede grip te krijgen. Dit is de reden waarom er producten bestaan die je om de bar schuift, en dus de bar dikker maken. Hiermee kun je jouw grip trainen.

CrossFitter met handschoenen die een barbell boven zijn hoofd tilt

Nu moet ik wel vermelden dat het grootste gedeelte van de CrossFit handschoenen zo dun mogelijk gemaakt worden, specifiek om deze reden. Pas wanneer je naar de meer ‘algemene’ fitness handschoenen gaat kijken kom je exemplaren tegen die van dikker materiaal zijn gemaakt.

De bar wordt dus dikker

Het kan dus bij bepaalde CrossFit handschoenen voorkomen dat de bar juist dikker wordt, door het dragen van handschoenen. Bij ‘pull’ oefeningen zoals de deadlift of pull-up kan het dan voorkomen dat je minder gewicht kunt tillen, doordat je minder grip over de bar hebt. Dit los je niet op met CrossFit handschoenen maar met lifting straps.

Afhankelijkheid

Geloof mij, wanneer je eenmaal CrossFit handschoenen gewend bent, is er geen weg meer terug. De oefeningen waarbij je ze gebruikt zullen mogelijk onwennig aanvoelen wanneer je een keertje je handschoenen vergeten bent. Geen groot nadeel, maar het zorgt er wel voor dat je een extra item mee naar de sportschool moet nemen (en eens in de zoveel tijd waarschijnlijk aan het shoppen bent voor een nieuw paar CrossFit handschoenen 🙂 ).

Waar moet je op letten bij het kopen van CrossFit handschoenen?

Wanneer je gaat shoppen voor CrossFit handschoenen, zijn er een aantal factoren die ik aanraad mee te nemen in je beslissing (voordat je geld uitgeeft). Dit zodat je de beste keuze voor jezelf maakt.

Materiaal en duurzaamheid

Het eerste dat je jezelf af moet vragen wanneer je online een paar CrossFit handschoenen bekijkt is “Waar zijn ze van gemaakt?”. Het materiaal verteld je iets over de performance die je ervan kunt verwachten. Prijsverschil zit hem voornamelijk in de materialen waar de handschoenen van zijn gemaakt.

Leer

Bij leer maakt het niet veel uit of het echt of synthetisch leer is. Leer is van hoge kwaliteit waardoor het zich leent voor zeer intensief gebruik. Het bied veel grip en flexibiliteit, waardoor de handschoenen zich vormen naar de vorm van de bar, kettlebell of barbell.

Leer is ook een goede keuze wanneer het op duurzaamheid aankomt. Kanttekeningen bij leer zijn dat het vrijwel altijd de duurdere keuze is, en het even duurt voordat ze soepel zijn geworden. Let op: leren handschoenen kun je niet wassen in de wasmachine.

Neopreen

Er zijn natuurlijk ook materialen die je portemonnee minder pijn doen dan leer, zoals neopreen. Een goede keuze wanneer je een CrossFitter met een budget bent maar wel bescherming voor je handen wilt.

Ze zijn niet zo duurzaam als leren handschoenen, maar zijn wel beter in het afstoten van vocht, waardoor het gripniveau iets hoger ligt. Een ander voordeel is dat je dit type handschoen gewoon mee kunt wassen in je wasmachine.

Maat en pasvorm

Naast materiaalkeuze is de maat en dus pasvorm een van de meest cruciale aspecten. Je hebt niets aan handschoenen die zo strak zitten dat ze pijn doen of handschoenen die zo los zitten dat ze om je handen heen bewegen (dat is nog gevaarlijk ook).

Sporter met ontbloot bovenlichaam die CrossFit handschoenen aantrekt
CrossFit Handschoenen moeten strak om je handen zitten.

Jouw ideale CrossFit handschoenen moeten strak zitten, maar niet te strak. Dat betekent dat je vingers en duimen zonder problemen moeten kunnen bewegen. Wat je niet wilt is een twijfelachtige greep (grip), wat je ook niet wilt is dat de bloedcirculatie van en naar je handen afgeknepen wordt.

Gelukkig voorzien (vrijwel alle) fabrikanten online advertenties van een tabel, zodat je met het opmeten van jouw handen kunt bepalen welke maat het beste bij je past. Let hier goed op.

Val je met jouw handen net tussen twee maten in? Kies dan voor de kleinere maat, om er zeker van te zijn dat ze strak genoeg om je handen zullen zitten.

Padding

Veel CrossFit handschoenen zijn aan de binnenkant op de palmen voorzien van padding. Padding is een extra laag materiaal die druk wegneemt. De reden dat dit boven je palmen zit is omdat de bar bij veel oefeningen op je palmen hoort te rusten. Het oppervlak van de padding is bij sommige handschoenen ook nog eens voorzien van materiaal dat zorgt voor meer grip, zodat de bar niet weg kan glijden.

Ademend design

Nog een belangrijke eigenschap om te overwegen voordat je overgaat tot aankoop is of de handschoenen ‘ademen’.

CrossFit Handschoenen met een open design ademen het beste. Dat zijn handschoenen die aan de binnenkant, buitenkant of beide open zijn. Dit zorgt ervoor dat geurtjes weinig kans hebben en je handen zo droog mogelijk blijven.

Ondersteuning van je polsen

Bij veel CrossFit handschoenen zit er tegenwoordig polsondersteuning in verwerkt. Dat betekent dat deze handschoenen zijn voorzien van bandjes om je polsgewricht op zijn plaats te houden. Dit kan vooral handig zijn wanneer je weet dat je van jezelf zwakke(re) polsen hebt of te maken hebt gehad met een polsblessure.

Een sportende vrouw die de front squat uitvoert

Smartphone vriendelijk

Als CrossFitter is de kans groot dat je jouw progressie bijhoudt op je smartphone. Het is dan niet handig wanneer handschoenen je belemmeren in het invoeren van de hoeveelheid reps, de duur of de hoeveelheid gewicht.

Gelukkig zijn de vingertoppen bij vrijwel alle CrossFit handschoenen ontbloot. Mocht je (om wat voor reden dan ook) kiezen voor handschoenen die ook je vingertoppen bedekken, let er dan op of het materiaal geschikt is voor smartphone gebruik (wanneer dit belangrijk voor je is).

Beste CrossFit handschoenen – Samenvatting

Het kiezen van de juiste paar CrossFit handschoenen kan best verwarrend zijn. Zeker met alle merken, materialen en verschillende modellen die er te vinden zijn. Wanneer we bovenstaande informatie samenvatten, is het dus verstandig om onderstaande punten mee te nemen:

  • Materiaal (leer is de beste keuze)
  • Maat en pasvorm (moeten strak genoeg zitten)
  • Padding (voor extra ondersteuning op de handpalmen)
  • Ademend design (open handschoenen houden je handen droog)
  • Ondersteuning van je polsen (handig bij zwakke polsen of oude polsblessure)
  • Smartphone vriendelijk (alleen van toepassing op handschoenen zonder blote vingertoppen)

Ik hoop dat je met behulp van deze ‘gids’ een goede keuze hebt kunnen maken en een set handschoenen hebt kunnen vinden die bij jou passen en van jouw CrossFit training een nog groter succes gaan maken.

Conclusie over de beste CrossFit handschoenen:


Bekijk meer koopgidsen over trainingsuitrustingen:

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)