Je hebt het mogelijk eerder iemand in de sportschool zien doen. Iemand die een fel gekleurde lange schuimrol onder zijn kont heen en weer laat foamrollen. Het ziet er niet altijd even sierlijk uit, maar voordelen heeft het zeker :-)!
Foam rollers komen in allerlei prijzen, soorten en maten. Wil je een foamroller kopen, dan kun je tussen het (vaak gigantische) aanbod het overzicht nog wel eens kwijt raken. Geen zorgen, om die reden heb ik het nodige onderzoek verricht en dit artikel voor je geschreven.
Ik leg je uit wat de verschillen zijn, zodat je voor jezelf kunt bepalen welk type foam roller het beste bij je past.
Geen tijd om het hele artikel te lezen, en ben je op zoek naar de beste foamrollers? Scroll of swipe dan iets naar onderen om de 10 beste foamrollers voor thuis snel te bekijken.
Dit zijn de 10 beste foamrollers van 2025:
Hardheid: Zacht | 34 cm
Hardheid: Hard | 33 cm | Ø 14 cm
Hardheid: Hard | 33 cm | Ø 14,5 cm
Hardheid: Hard | 34 cm | Ø 14 cm
Hardheid: Hard | 33 cm | Ø 14 cm
De 5 beste foamrollers uitgelicht:
Met de bovengenoemde informatie (en de samenvatting daarvan) kun je voor jezelf bepalen wat voor type foam roller het beste bij je past. Uit het onderzoek dat ik voor dit artikel heb gedaan heb ik de best beschikbare foam rollers op rij gezet, afhankelijk van het doel.
VirtuFit Grid Foam Roller
VirtuFit is een bekend en gerespecteerd merk (van eigen bodem) in de sportindustrie dat garant staat voor kwaliteit. De VirtuFit Grid Foam Roller is een goede budget keuze voor een foam roller. Ondanks dat deze laag geprijsd is, is het een kwalitatief goede roller. De lengte van 62 cm centimeter zorgt ervoor dat je deze voor het gehele lichaam in kunt zetten en (bijvoorbeeld) gelijktijdig kunt gebruiken voor beide benen.
Je kunt natuurlijk besluiten een zo goedkoop mogelijke foamroller te kopen, deze zijn echter van dusdanige kwaliteit dat ik je deze niet ga aanraden aan te schaffen. De kans is groot dat je met een foam roller van onder de tien euro op (zeer) korte termijn toe bent aan een nieuwe foam roller en uiteindelijk duurder uit bent.
Bestel de VirtuFit Grid Foam Roller voordelig bij deze vertrouwde webshops:
Triggerpoint The Grid 2.0
Het oppervlak van de Triggerpoint The Grid 2.0 Foam roller heeft een rastersysteem met verschillende diepten, waardoor deze verschilt van de gladde foam rollers. Hierdoor dringt de Triggerpoint dieper door in de spier en glijdt deze minder makkelijk onder je vandaan.
De verschillende diepten en nobbels simuleren het gevoel van je hand. Hierdoor optimaliseren ze de bloedsomloop van het lichaamsdeel dat je aan het foam rollen bent.
Bestel de Triggerpoint The Grid 2.0 voordelig bij deze vertrouwde webshops:
SKLZ Hydro-Roller
De kans is groot dat je op zoek bent naar een korte(re) foamroller om deze mee te kunnen nemen naar bijvoorbeeld je sportschool. Naast je clubpas en smartphone met oortjes of headset heb je wellicht ook een handdoek en bidon mee. Het ideale van de SKLZ Hydro-Roller is dat het een foam roller en bidon in 1 is.
De SKLZ is voorzien van stevig foam met textuur en een stalen binnenkant, waardoor hij zijn vorm nooit verliest en minder snel zal slijten. De gaten in de dop zorgen ervoor dat je de roller ergens aan kunt bevestigen.
Bestel de SKLZ Hydro-Roller voordelig bij deze vertrouwde webshops:
Triggerpoint The Grid Foam Roller
Blackroll Booster
De Blackroll Booster combineert een foam roller met een vibrerende massagetool, waardoor het een bijzonder effectieve combinatie van massage en vibratie wordt.
Een groot voordeel van de massagefunctie is dat deze de masserende functie van de foamroller versterkt. Door deze trillingen wordt het spierweefsel in je lichaam intenser gemasseerd. Spieren worden losgemaakt en pijn verminderd. Door de vibratie worden de doorbloeding en stofwisseling gestimuleerd.
De intensiteit van de massagefunctie pas je zelf aan via drukknoppen aan de uiteinden van de roller. De Blackroll Booster wordt geleverd met een Blackroll Slim Foam Roller. Fijn om te weten is dat de Booster gecombineerd kan worden met andere foamrollers die een andere structuur en hardheid hebben.
Bestel de Blackroll Booster (Slim Set) voordelig bij deze vertrouwde webshops:
Een foamroller kopen: Kiezen van de juiste foam roller
Verschillende foam rollers hebben verschillende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de stevigheid, de vorm en het materiaal waar de roller van is gemaakt.
1 – Stevigheid
De meest belangrijke factor bij het kopen van een foam roller is de stevigheid (hardheid). De stevigheid van foam rollers kan grofweg verdeeld worden in drie categorieën: zacht, standaard en stevig.
Hoe zachter de foamroller, hoe aangenamer het foamrollen is. Hoe harder de foamroller, hoe effectiever het rollen zal zijn in het losmaken van spierknopen. Een harde foamroller dringt dieper door tot in de spier(en). Groot voordeel van harde(re) foamrollers is dat deze in te zetten zijn voor je nek.
Zachte foamrollers | Harde foamrollers |
> Geschikter voor massage > Slijten harder > Geschikt voor beginners | > Te gebruiken voor nek > Gevoeliger (kan meer pijn geven) > Slijten minder snel |
2 – Grootte en vorm
Het overgrote deel van alle foam rollers hebben de vorm van een cilinder. Een groot verschil is de lengte. Veelvoorkomende lengten zijn 33 en 66 centimeter.
Korte foamrollers (33 cm) | Lange foamrollers (66 cm) |
> Makkelijker mee te nemen > Geschikt voor beginners > Goed in te zetten voor specifieke kleinere delen van je lichaam (zoals je oksels) | > Goed voor grotere gebieden van je lichaam zoals je hamstrings en bovenbenen > Mogelijk om beide benen tegelijk te rollen > Slijten minder snel |
3 – Glad of textuur
Wat je wellicht opvalt is dat sommige foam rollers een glad oppervlak hebben, en andere punten, groeven of bobbels.
Gladde foam rollers zijn vaak een goede introductie tot het foam rollen en uitermate geschikt voor beginners. Het gladde oppervlak zorgt voor een gelijke verdeling van druk tijdens de massage. Om die reden zal een gladde foam roller ook niet zo intens voelen als een roller met textuur. Daarnaast zijn gladde foam rollers vaak goedkoper omdat er minder onderzoek nodig is.
Foam rollers met textuur zorgen voor een diepere massage van een lichaamsdeel. Er bestaan behoorlijk wat verschillende texturen, maar over het algemeen zorgen de rollers met hogere randen voor de meest intense massage van spierweefsel.
Gladde foam rollers | Foam rollers met textuur |
> Vaak goedkoper > Uitermate geschikt voor beginners > Gelijke verdeling van druk bij het foam rollen | > Intensere massage van het lichaamsdeel > Effectiever in het losmaken van spierknopen |
Wat is foam rolling precies?
Foam rolling is een vorm van ‘self myofascial release (SMR)’ waarmee je jouw flexibiliteit kunt vergroten, spierpijn kunt verlichten en herstel kunt versnellen.
Self myofascial release (SMR) is niets meer dan een massagetechniek die je op jouw eigen lichaam toepast. Je past deze toe op ‘triggerpoints’ (knopen in de spieren) in je lichaam. SMR Kan niet alleen met een foamroller worden toegepast maar ook met bijvoorbeeld een tennisbal.
Met een foamroller rol je over jouw spierweefsel heen zoals ook zou gebeuren bij een massage. Je kunt met een roller plekken op jouw lichaam masseren waar je zelf moeilijk bij kunt, zonder dat je daar een extra set handen bij nodig hebt.
Waarom een foamroller gebruiken een goed idee is
Alleen rekken en strekken is niet altijd genoeg om van stijve spieren af te komen. Stel je een bungeekoord voor met een knoop in het midden. Vervolgens wordt dat koort uitgerekt. Dit creëert spanning, waardoor de twee uiteinden uitgerekt worden. De knoop in het midden veranderd echter niet.
Een foamroller helpt bij het verwijderen van dit soort knopen in je spieren, waardoor het bloed weer goed kan circuleren en de spier optimaal kan functioneren. Het doel is dus om de spier weer als normaal te laten functioneren.
Foamrollen kent best een aantal voordelen:
- Minder (spier)pijn na training
- Betere bloedcirculatie
- Spierstijfheid verminderen
- Verbeterd sportprestaties
- Breekt knopen in spieren af
- Helpt blessures voorkomen
- Verbeterd lichamelijke balans
- Verlicht verlate spierpijn (DOMS) na je training
- Verbeterd afvoer afvalstoffen
Wanneer gebruik je een foam roller?
Simpel antwoord: wanneer het jou uitkomt. Zowel voor als na je training kent foamrollen positieve effecten.
Foamrollen voor je training
Wanneer je rolt voor je training, kan het een positieve uitwerking hebben op je bloedcirculatie, bewegingsbereik (Range Of Motion (ROM)) en spierelasticiteit. Deze drie dingen zorgen ervoor dat je mogelijk meer herhalingen kunt uitvoeren en/of gewicht kunt verzetten. De kwaliteit van je training gaat er mogelijk dus op vooruit.
Foamrollen na je training
Een foam roller na je training gebruiken zorgt ervoor dat je minder last hebt van DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) de dagen na je workout. Ooit opgemerkt dat je twee dagen na je training opeens flinke spierpijn hebt? Dat is DOMS, oftewel vertraagde spierpijn. Deze kun je verlichten door een foamroller te gebruiken.
Hoe gebruik je een foam roller?
De vuistregel is: beter te zacht dan te hard rollen. Laat ik vooropstellen dat wanneer je een foam roller gebruikt het gebied waar je hem gebruikt waarschijnlijk gevoelig is. Een beetje pijn kan er daardoor bij horen. Het moet echter niet dusdanig veel pijn doen dat je er van begint te zweten.
Probeer de spier waar je de foam roller voor gebruikt te ‘verdelen’ drie onderdelen (boven, midden en onder). Rol een aantal keer heen en weer over ieder onderdeel. Het kan zo zijn dat je bij het rollen van meerdere lichaamsdelen meerdere ‘trigger points’ (spierknopen) tegenkomt. Tijdens het rollen zul je deze mogelijk los voelen komen, waardoor het rollen steeds minder gevoelig wordt.
Rol je over een spier die erg stijf en/of pijnlijk aanvoelt, pauzeer dan even en probeer te ontspannen. Geef de spier was rusttijd om losser te komen (ergens tussen de 5 en 30 seconden). Je ontdekt vanzelf hoe je lichaam reageert op het foam rollen. Luister hier dus ook naar. Doet het te veel pijn, probeer dan iets anders. Rol wat zachter en/of gebruik een zachtere foam roller. Rollers met een glad oppervlak masseren minder intens.
Voor een goede foam rolling routine die je niet veel tijd kost (5 minuten namelijk), check de onderstaande video:
Wat je vooral niet moet doen met een foam roller
Er zijn een aantal zaken die je het beste kunt vermijden bij het gebruik van een foam roller.
- Rol niet direct over bot of een gewricht heen
- Gebruik de foam roller niet voor je onderrug. Bij pijn in de onderrug, gebruik een tennisbal tegen een muur of (nog beter) schakel een professional in zoals een fysiotherapeut.
- Blijf niet rollen wanneer het (veel) pijn doet. Het doel is niet om je pijngrens te verleggen.
Welke foamroller kopen: Conclusie
Zoals je leest verschillen de kwaliteit en eigenschappen behoorlijk onder foam rollers. Ben je van plan een foamroller te kopen, houd dan rekening met deze punten:
Stevigheid | Grootte | Textuur |
> Zacht voor beginners > Hard voor effectievere massage (intenser) | > Korte roller voor kleinere lichaamsdelen en transport (meenemen) > Langere roller voor het gehele lichaam | > Glad oppervlak voor beginners en zachtere massage > Textuur oppervlak voor effectievere massage (intenser) |
Bekijk meer koopgidsen over trainingsuitrustingen: