Intermittent fasting, je hebt er vast wel eens van gehoord. Een groot deel van de dag ´vasten´ om vervolgens je maaltijden in een tijdsbestek van enkele uren naar binnen te werken. Uiteraard klinkt dit erg gechargeerd, maar in de basis is dit wel hoe het werkt. Intermittent fasting kan op een aantal verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld van de 24 uur, 16 uur vasten en binnen 8 uur je maaltijden nuttigen, maar zijn er ook mensen die zelfs 23 van de 24 uur vasten en vervolgens in dat ene uur, slechts één maaltijd nuttigen. Niet alleen is intermittent fasting goed om af te vallen, maar ook om bijvoorbeeld meer groeihormonen aan te maken. Hoe dit precies werkt, vertellen we je in de rest van dit artikel.
HGH hormoon
Intermittent fasting, ook wel IF genoemden, kan leiden tot verhoogde niveaus van menselijk groeihormoon (HGH) in het lichaam. HGH is een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse en speelt een belangrijke rol bij de groei en regeneratie van cellen in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat IF de productie van HGH kan verhogen met wel 300-500%. Dit kan leiden tot voordelen zoals toename van spiermassa, vetverlies en verbetering van de gezondheid van botten. Het is echter belangrijk om op te merken dat IF niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om de juiste voeding en hydratatie te behouden tijdens het vasten om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met intermittent fasting of het nemen van supplementen om de HGH-productie te verhogen.
Nog meer voordelen met Intermittent fasting
De voordelen van IF zijn enorm. Niet alleen zorgt het voor de aanmaak van extra groeihormonen in het lichaam, maar het effect van intermittent fasting is onder andere:
- Gewichtsverlies: IF kan helpen bij het verminderen van calorie-inname en het stimuleren van gewichtsverlies door het verhogen van de stofwisseling en het verminderen van insulineresistentie.
- Verbeterde bloedsuikercontrole: IF kan helpen bij het verminderen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid, wat kan helpen bij het voorkomen van type 2 diabetes.
- Verminderde ontsteking: IF kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan leiden tot een verminderd risico op chronische ziekten zoals hartziekten, kanker en Alzheimer.
- Verbeterde hersenfunctie: IF kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het geheugen, en kan het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer verminderen.
Wel is het goed te weten dat het niet voor iedereen geschikt is. Heb je onderliggende gezondheidsklachten? Dan is het aan te raden om eerst met je huisarts in gesprek te gaan of het verstandig is om dit dieet te volgen. Blijkt dat dit niet aan te raden is, doe het dan ook niet! Doordat je gedurende een langere periode niet eet, kan het voorkomen dat je last krijgt van duizeligheid of je wat licht in het hoofd voelt. Niet iets om je direct zorgen over te maken, maar wel goed om te weten. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je vol goede moet ergens aan begint en achteraf blijkt dat het niet verstandig was om te doen.