Wat te eten na het sporten: Optimaal herstel en voedingstips

Voeding sporten

Sporten doe je om fit en gezond te worden en te blijven. Wat wel belangrijk is om te beseffen, is dat bewegen alleen niet voldoende is. Het is ook zaak om te zorgen dat je jouw lichaam op een goede manier voedt. Zo kan je voldoende herstellen van de inspanning en keer op keer opnieuw sporten. Wat te eten na het sporten om te zorgen dat je het beste uit jezelf haalt? Om je daar een goed idee van te geven, hebben we de beste tips op het gebied van voeding bij elkaar gezocht. Die kan je dan zo gebruiken om zelf beter te herstellen na elke sportsessie!

Zoals je al kan zien gaat het er vooral om dat je ingrediënten in je maaltijd stopt die bepaalde stoffen in je lichaam goed aanvullen. De juiste voedingsstoffen zorgen voor het optimale herstel.

Het is goed om je te beseffen dat voeden om te herstellen niet gelijkstaat aan vies eten. Je kan behoorlijk lekkere maaltijden maken. Het ligt dus deels ook wel aan je eigen kunsten in de keuken wat je ervan weet te maken. Weet in ieder geval dat je met de juiste ingrediënten lekker kan eten en ook nog eens kan zorgen dat je lichaam herstelt.

Na de krachttraining ben ik altijd een fan van een redelijk stevige maaltijd. Daar moeten natuurlijk vooral veel eiwitten in zitten voor mijn spierherstel. Soms, wanneer het trainen even op een ander tijdstip moet, bijvoorbeeld vanwege werkafspraken, dan wil ook nog weleens voor een goede snack gaan. Wat je dus kiest hangt ook af van hoe en wanneer je sport.

Voeding na sporten

Sportvoeding

Een maaltijd met eiwitten

Wanneer je je ook maar een beetje verdiept hebt in sport en herstel, dan zal het je niet verbazen dat eiwitten altijd goed zijn. Niet alleen is eiwit essentieel voor je spiermassa. Het is ook nog eens zo dat dit zwaarder op de maag valt en je dus eerder verzadigd bent. Zo kan je er dus ook je gewicht op een gezond niveau mee houden. Een goede optie die je hebt is bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt als basis nemen. Dit kan je dan aanvullen met wat fruit. 

Maaltijden met de juiste voedingsstoffen

Wanneer je geen fan bent van kwark en liever een vaste maaltijd neemt, dan is het goed om in ieder geval ook dan voor voldoende eiwit en vet te gaan. Een omelet maken ligt voor de hand. Maak deze wat steviger en nog gezonder door deze te vullen met groente. Broccoli is bijvoorbeeld een hele goede optie. Maar ook paprika is een prima idee. Deze maaltijd werkt bovendien net zo goed als lunch. Je past gewoon het aantal eieren aan.

Vis eten om af te vallen

Het sporten doe je om gezond en fit te worden en blijven. Je wilt er bijvoorbeeld mee afvallen. Dan is het ook belangrijk om te zorgen dat jouw maaltijden daarop aansluiten. Daarom kan zo nu en dan een gezonde maaltijd met vette vis ook een goede optie zijn na het sporten. Je kan bijvoorbeeld zalm of makreel toevoegen aan je ei met groente. Neem dan bijvoorbeeld een ei minder om te zorgen dat je totale hoeveelheid calorieën niet verder oploopt. 

Kiezen voor een gezonde snack

Niet iedereen sport aan het eind van de dag voor het avondeten. Misschien sport je wel om 14:00 ’s middags. Of je bent misschien wel iemand die ’s avonds nog sport. Dan kan een gezonde snack je helpen na het sporten. Vooral noten en zaden zijn daar heel geschikt voor. Een handje of meer kan je helpen om gevuld te raken, zonder grote gevolgen. Eventueel kan je ook voor een stuk fruit kiezen als je na een sportsessie wat nodig hebt. 

Een maaltijd met peulvruchten

Tot slot is er nog de maaltijd met peulvruchten. Dit zijn bonen, kikkererwten of linzen. Het voordeel hiervan is dat ze niet alleen veel eiwitten, maar ook veel vezels bevatten. Dit is goed voor je darmen. En die komen toch al op gang door het bewegen. Daarnaast zitten in de peulvruchten ook heel veel vitamines. Ook die kan je altijd goed gebruiken om je gezondheid op orde te houden. Ook dit is dus een goede optie wanneer je iets wilt eten na een intensieve training.

Eten na het sporten

Veelgestelde vragen: wat eten na sporten?

Waarom eten richten op herstel?

Eten richten op herstel na het sporten doe je om het meest uit je trainingen te halen. Je wilt er fitter, gezonder, sterker of sneller door worden. Niet alleen sporten is daarvoor van belang. Ook eten en rusten spelen een grote rol. Dit moet je dus goed aanpakken.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat eiwitten belangrijk zijn voor je spieren. Ze zorgen voor herstel van je spieren en zorgen voor groei en behoud van je spiermassa. Zeker wanneer je krachttraining of bodybuilding doet is dit belangrijk, maar eigenlijk kan elke sporter ervan profiteren.

Wat moet je erbij drinken?

Wat je drinkt na het sporten is ook van belang. Het kan zijn dat je een herstelshake of -drankje neemt. Maar als je dat niet doet, houd het dan gewoon bij water. Voldoende vocht binnenkrijgen is in ieder geval altijd waardevol.

Welk fruit is het beste?

Fruit als snack of bij je kwark is eigenlijk altijd goed, ongeacht wat je neemt. Wel is het zo dat uit onderzoeken blijkt dat met name ananas en banaan veel voordeel bieden wanneer je net hebt gesport. Dit komt door de aanwezige voedingsstoffen.

Conclusie

Wat eten na het sporten? Wanneer je hebt gesport, dan is de kans groot dat je daarna ook honger zal hebben. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de voedingsstoffen die in het product zitten. Eiwitten en vetten zijn van groot belang. Daarom zijn bijvoorbeeld kwark of een ei heel verstandig om te nemen. Daarnaast heb je ook vezels en vitamines nodig. Die kan je bijvoorbeeld in fruit, noten en peulvruchten vinden. Een enkele keer vette vis eten om het afvallen te stimuleren kan ook een goed idee zijn. Wat je eet kan ook afhangen van het moment waarop je sport. Soms is het een echte maaltijd, soms is alleen een snack al voldoende!

Jonas
34-jarige personal trainer met een passie voor krachttraining en crossfit. Toegewijd om eigen kennis met anderen te delen en hen te helpen hun fitnessdoelen te bereiken!